Valla-Marias

Valla-Marias stuga


Valla-Marias stuga stod på s.k. ofri grund tillhörande Wallströmska fastigheten vid Wallströmsliden. Under våren 1996 gick föreningen in med en ansökan om flytt av stugan i samband med att Wallströmska fastigheten köpts av kommunen. Med hjälp av kommunen som ALU-projekt flyttades stugan hösten 1996 till sin nuvarande plats.

Den 5 augusti 1997 var det invigningsfest. Sonsonen till Valla-Maria förrättade invigningen.


Ett par ord om Valla-Maria.

Namnet kom av att Maria med sin make och två barn bodde på vallen, ett torp under Alfhems kungsgård i Skepplanda. Vid makens frånfälle blev Maria tvungen att lämna torpet och så småningom fick hon bostad i stugan i Lödöse.

Stugan används idag flitigt under sommartid. Varje tisdagskväll samlas medlemmar där under trivsam samvaro då det alltid finns något att göra i och utanför stugan. Aktiviteter vid stugan är växtbytardag, våffelkväll mm.

Under sommaren hålls två friluftsgudstjänster vid Valla-Marias.

Till Valla-Marias stuga hör ett ganska stort grönområde, en äng som några år slogs med lie i juli för att skapa en blomsteräng. Men ett sådant projekt kräver årtionden av ”utsvältning” så vi har böjt oss för fakta och det har blivit mera av gräsklippning på det numera vanliga viset. Men vi odlar de gamla trädgårdsväxterna som hörde stugornas kultur till. Akvileja,stjärnflocka, kroll-lilja, bondpion. En kålgård i liten skala med rabarber, pepparrot, bondböna och kryddväxter har vi också anlagt.


Här finns lite mer information om Valla-Maria och stugan

Här hittar du en bild på Valla-Maria


Vill ni ha mer information kontakta:

Birgitta och Sture Johansson telnr 0520-660226


Ni hittar Valla-Marias stuga på GPS-position 58°1'37.6"N 12°9'52.7"E